Hoe maak je een gietvloer?

Wat is een gietvloer en hoe wordt deze opgebouwd?

Een gietvloer is een gegoten kunststof vloer met een zelf nivellerend karakter. Er wordt een laag van 2-3mm op de vloer gegoten en deze wordt daarna met een spaan of getande kam gelijkmatig verdeeld. Er wordt met een prikroller nagerold om luchtbellen te helpen ontsnappen en nog wat na te egaliseren. Doordat je met spijkerschoenen werkt kun je gewoon door of op het aangebrachte materiaal lopen. Als eindlaag breng je meestal nog een topcoating aan om de vloer te beschermen of een bepaalde finish te geven.

 

Opbouw

 

Ondergrondvoorbereiding

De basis is het belangrijkste. Voor elke vloer geldt, zorg voor een goede basis en hechting op je ondergrond. Of je nu werkt op een nieuwe of bestaande vloer, een goede voorbereiding bepaalt het eindresultaat. Ongeveer 80% van het werk zit in de voorbereiding. Het aanbrengen van je gietvloer zelf is relatief weinig werk. 

De ondergrond

Bij nieuwbouw zie je vaak een zandcement of anhydriet(gipsgebonden) dekvloer. Bij renovatie kan het zijn dat je oude vloeren eerst moet verwijderen of dat je over tegels gaat werken. Vaak is egaliseren dan een goed idee.

Nogmaals, zorg altijd voor een goede basis. Een goede basis krijg je door goed voor te bereiden. 

Wat is je uitgangspositie? Een bestaande of nieuwe vloer.

Nieuwe vloeren

Ook een nieuwe vloer heeft aandacht nodig. Waar je vooral op moet je op letten bij een nieuwe zandcement-dekvloer of anhydrietvloer is het vochtpercentage. Deze mag maximaal 4% zijn. Te veel vocht zorgt voor onthechting, blazen en loslatende delen. Laat het vochtpercentage bij voorkeur opmeten door een professional. Vaak is de vloerenlegger zelf bereid dit voor je te doen. Ander optie is een vochtmeter te huren of te kopen. Houd in ieder geval een week droogtijd aan per cm dekvloer!

Een nieuwe vloer moet altijd geschuurd of gestraald worden. Op een nieuwe vloer zit een z.g. cement of gipshuid die verwijderd moet worden. Deze is te zacht of lost op in contact met de primer. Huur een vloerschuurmachine bij de bouwmarkt en schuur de vloer met een korrel 100-120. 

Nadat je al het stof hebt verwijderd ga je de vloer ontvetten. Gebruik bij voorkeur onze OXXY DG. Deze is hiervoor speciaal ontwikkeld. Je vloer is nu klaar om de primer aan te brengen. Let wel op de temperatuur en luchtvochtigheid.

Bestaande vloeren

Bestaande vloeren zijn doorgaans droog genoeg om op te werken. Schuur ook deze vloeren om de slechte toplaag te verwijderen. Daarna stofzuigen en ontvetten met OXXY DG.

Oneffenheden en gaten kun je opvullen met een snelle mortel. Egalisatiemortel (egaline) wordt veel gebruikt om oneffenheden te verwijderen of om over oude tegels aan te brengen.

Ook hier geld dat hoe beter de ondergrond is hoe beter het resultaat gaat zijn. Dus zorg voor hechting door schuren, stofvrij maken en ontvetten. 

Voorbereiding

Zorg dat je al het gebruiksmateriaal klaar hebt liggen. Zorg dat je schoon werkt. Geen gebruikte rollers, mengers of emmers gebruiken. Gebruik een weegschaal als je geen hele verpakkingen gaat opmengen. Menginstructie goed opvolgen. Altijd de mengverhouding aanhouden die op de verpakking staat vermeld. Meng met een mechanische menger ongeveer 2 minuten totdat een 100% volledige homogene massa ontstaat. Gooi het materiaal over in een schone emmer en meng nog even goed na. 

Let op de verwerkingstijd: voor gietvloeren geldt een beperkte potlife. Na het opmengen van de 2 componenten moet je deze zo snel mogelijk op de vloer verdelen. Niet haasten, maar gewoon planmatig werken.

Werk bij voorkeur met meerdere personen en verdeel de taken. 1 persoon voor het mengen, gieten en verdelen van het materiaal. 1 persoon op prikschoenen met prikroller om het verdeelde materiaal te ontluchten.

 

Prikroller voor ontluchten
Schraplaag zetten

Dag 1 primeren

Je hebt alle voorbereidende werkzaamheden hierboven afgerond, en het vochtpercentage ligt onder de 4%. De temperatuur van de ruimte ligt boven de 10°C. De vloerverwarming is uitgezet. Je gaat nu de APEX² PRIMO aanbrengen. Deze dunne primer is een impregneer welke diep in de poriën van de ondervloer doordringt en deze afsluit. Dit is vooral belangrijk om te voorkomen dat er later luchtbellen ontstaan in je gietvloer. De eerste laag primer wordt met een roller aangebracht. De droogtijd is ongeveer 12 uur. De volgende dag ga je de schraplaag of gietvloer aanbrengen

Dag 2 eventuele schraplagen aanbrengen

Mocht je werken op een zeer ruwe zandcement ondervloer breng dan ook 1 of 2 schraplagen aan. Ook dit doe je om de ondergrond goed af te sluiten en om luchtbellen in je gietvloer te voorkomen. De schraplaag kan ook gebruikt worden om oneffenheden in de ondervloer weg te werken. Mocht je direct over bestaande tegels gaan werken zorg er dan voor dat je de voegen eerst dichtzet met een schraplaag. (Tegels ook opschuren totdat de glazuurlaag verwijderd is).

Als schraplaag gebruik je gewoon een deel van je gietvloerhars, maar dan in een dunne laag van 200-250gram per m². Het verbruikte materiaal wordt zo wel in mindering gebracht op de uiteindelijke gietmassa, maar dat is geen probleem. Het is eigenlijk altijd beter een schraplaag te zetten. Het is een extra handeling, maar is beter voor het eindresultaat. Het zorgt voor een egaler resultaat en voorkomt pinholes, luchtbellen, blazen enz. Schrappen doe je met een vlakke spaan. 

DAG 3 gieten 

We gaan de gietvloer aanbrengen. Giet het aangemaakte materiaal na het opmengen binnen 10-15 minuten in banen uit op de vloer. Maak een loopplan. Werk vanuit de verste hoek naar de uitgang in banen. Giet zoveel materiaal uit dat je nog op de knieën met een spaan of getande kam het materiaal kunt verdelen. Een 2e persoon gaat met spijkerschoenen en een prikroller voorzichtig rollend door het zojuist neergelegde materiaal. Zo verwijder je de nog aanwezige luchtbellen en kun je eventueel het materiaal nog wat beter verdelen. Laat de vloer rusten en betreed deze pas de volgende dag. Sluit deuren en ramen om te voorkomen dat er vervuiling komt in de toplaag.

Dag 4 Topcoating aanbrengen.

De topcoating breng je aan met een roller. Schuur de ondervloer nog even licht op om oneffenheden e.d. te verwijderen. Stof verwijderen en de topcoating aanmaken volgens de mengverhouding op de verpakking. De topcoat is een watergedragen systeem en heeft een veel langere potlife. Hierdoor heb je meer tijd om de coating aan te brengen. Je kunt doorgaans al het materiaal dat je nodig bent aanmaken voor de vloer. Met een grote roller breng je nu het materiaal aan in een dunne laag van 100 gram per m². Rol nog even na met een extra grote droge roller voor de Finishing-Touch. Dit voorkomt zichtbare banen. Deze profi-rollers zijn verkrijgbaar in onze webshop.

Dag 5

eventueel kun je nog een transparante topcoating aanbrengen.

Neem in ieder geval de tijd om alles goed voor te bereiden.

Daarmee valt of staat je resultaat!

Verdelen giethars met kam of spaan