Hoe maak je een gietvloer?

 

Voor het maken van een gietvloer is een goede voorbereiding enorm belangrijk. Op deze pagina informeren we je over de opbouw van een gietvloer, de ondergrondvoorbereiding en de te nemen stappen voor het leggen van je vloer.

 

Wat is een gietvloer en hoe wordt deze opgebouwd?

Een gietvloer is een gegoten kunststof vloer met een zelf nivellerend karakter. Er wordt een laag van 2-3mm op de vloer gegoten en deze wordt daarna met een spaan of getande kam gelijkmatig verdeeld. Er wordt met een prikroller nagerold om luchtbellen te helpen ontsnappen en nog wat na te egaliseren. Doordat je met spijkerschoenen werkt kun je gewoon door of op het aangebrachte materiaal lopen. Als eindlaag breng je meestal nog een topcoating aan om de vloer te beschermen of een bepaalde finish te geven.

De opbouw van een gietvloer

 

Ondergrondvoorbereiding

De basis is het belangrijkste. Voor elke vloer geldt, zorg voor een goede basis en hechting op je ondergrond. Of je nu werkt op een nieuwe of bestaande vloer, een goede voorbereiding bepaalt namelijk het eindresultaat. Ongeveer 80% van het werk voor het leggen van een gietvloer zit in de voorbereiding. Het aanbrengen van je gietvloer zelf is relatief weinig werk. 

De ondergrond van je te leggen gietvloer

Bij nieuwbouw zie je vaak een zandcement of anhydriet(gipsgebonden) dekvloer. Bij renovatie kan het zijn dat je oude vloeren eerst moet verwijderen of dat je over tegels gaat werken. Vaak is egaliseren dan een goed idee.

Nogmaals, zorg altijd voor een goede basis. Een goede basis krijg je door goed voor te bereiden. 

Wat is je uitgangspositie? Een bestaande of nieuwe vloer.

Nieuwe vloeren als basis voor het maken van een gietvloer

Ook als je een gietvloer maakt op een nieuwe vloer heeft deze aandacht nodig. Waar je vooral op moet op letten bij een nieuwe zandcement-dekvloer of anhydrietvloer is het vochtpercentage. Deze mag maximaal 4% zijn. Te veel vocht zorgt voor onthechting, blazen en loslatende delen. Laat het vochtpercentage bij voorkeur opmeten door een professional. Vaak is de vloerenlegger zelfs bereid dit voor je te doen. Een andere optie is om een vochtmeter te huren of te kopen. Voordat je begint met het leggen van je gietvloer in ieder geval altijd minimaal een week droogtijd aanhouden per cm dekvloer!

Een nieuwe vloer moet altijd geschuurd of gestraald worden. Op een nieuwe vloer zit een z.g. cement of gipshuid die verwijderd moet worden. Bovendien is deze te zacht of lost op in contact met de primer. Huur een vloerschuurmachine bij de bouwmarkt en schuur de vloer met een korrel 100-120. 

Nadat je al het stof hebt verwijderd ga je de vloer ontvetten. Gebruik bij voorkeur onze OXXY DG. Deze is hiervoor speciaal ontwikkeld. Je vloer is nu klaar om de primer aan te brengen. Let tegelijkertijd ook op de temperatuur en de luchtvochtigheid.

Bestaande vloeren als basis voor het leggen van je gietvloer

Bestaande vloeren zijn doorgaans droog genoeg om op te werken. Schuur ook deze vloeren om de slechte toplaag te verwijderen voordat je begint met het leggen van je gietvloer.  Daarna stofzuigen en ontvetten met OXXY DG.

Oneffenheden en gaten kun je opvullen met een snelle mortel. Egalisatiemortel (egaline) wordt veel gebruikt om oneffenheden te verwijderen of om over oude tegels aan te brengen.

Ook hier geld dat hoe beter de ondergrond is hoe beter het resultaat van je gietvloer gaat zijn. Dus zorg voor hechting door schuren, stofvrij maken en ontvetten. 

Voorbereiding voor het maken van je gietvloer

Het zelf leggen van je gietvloer begint met een goede voorbereiding. Zorg dat je al het gebruiksmateriaal klaar hebt liggen. Zorg dat je schoon werkt. Dat wil zeggen dat je bijvoorbeeld geen gebruikte rollers, mengers of emmers gebruikt. Gebruik bovendien een weegschaal als je geen hele verpakkingen gaat opmengen. Verder is het van belang de menginstructie goed op te volgen. Altijd de mengverhouding aanhouden die op de verpakking staat vermeld. Meng met een mechanische menger ongeveer 2 minuten totdat een 100% volledige homogene massa ontstaat. Gooi het materiaal over in een schone emmer en meng het geheel nog even goed na. 

Let op de verwerkingstijd: voor gietvloeren geldt een beperkte potlife. Na het opmengen van de 2 componenten moet je deze zo snel mogelijk op de vloer verdelen. Niet haasten, maar gewoon planmatig werken.

Werk bij voorkeur met meerdere personen en verdeel de taken. Bijvoorbeeld 1 persoon voor het mengen, gieten en verdelen van het materiaal. En 1 persoon op prikschoenen met prikroller om het verdeelde materiaal te ontluchten.

Prikroller voor ontluchten
Het aanbrengen en maken van je gietvloer

Dag 1 Het primeren als basis voor je gietvloer

Je hebt alle voorbereidende werkzaamheden hierboven afgerond, en het vochtpercentage ligt onder de 4%. De temperatuur van de ruimte ligt boven de 10°C. De vloerverwarming is uitgezet. Je gaat nu de APEX² PRIMO aanbrengen als basis voor je gietvloer. Deze dunne primer is een impregneer welke diep in de poriën van de ondervloer doordringt en deze afsluit. Dit is vooral belangrijk om te voorkomen dat er later luchtbellen ontstaan in je gietvloer. De eerste laag primer wordt met een roller aangebracht. De droogtijd is ongeveer 12 uur. De volgende dag ga je de schraplaag of gietvloer aanbrengen

Dag 2 Het aanbrengen van eventuele schraplagen

Mocht je werken op een zeer ruwe zandcement ondervloer breng dan ook 1 of 2 schraplagen aan. Ook dit doe je om de ondergrond goed af te sluiten en om luchtbellen in je gietvloer te voorkomen. De schraplaag kan ook gebruikt worden om oneffenheden in de ondervloer weg te werken. Mocht je direct over bestaande tegels gaan werken zorg er dan voor dat je de voegen eerst dichtzet met een schraplaag. (Tegels ook opschuren totdat de glazuurlaag verwijderd is).

Als schraplaag gebruik je gewoon een deel van je gietvloerhars, maar dan in een dunne laag van 200-250gram per m². Het verbruikte materiaal wordt zo wel in mindering gebracht op de uiteindelijke gietmassa, maar dat is geen probleem. Het is eigenlijk altijd beter een schraplaag te zetten. Het is een extra handeling, maar is beter voor het eindresultaat. Het zorgt voor een egaler resultaat en voorkomt daardoor pinholes, luchtbellen, blazen enz. Schrappen doe je met een vlakke spaan. 

DAG 3 Het maken van je gietvloer 

We gaan de gietvloer aanbrengen. Giet het aangemaakte materiaal na het opmengen binnen 10-15 minuten in banen uit op de vloer. Maak een loopplan. Werk vanuit de verste hoek naar de uitgang in banen. Giet zoveel materiaal uit dat je nog op de knieën met een spaan of getande kam het materiaal kunt verdelen. Een 2e persoon gaat met spijkerschoenen en een prikroller voorzichtig rollend door het zojuist neergelegde materiaal. Zo verwijder je ook de nog aanwezige luchtbellen en kun je eventueel ook het materiaal nog wat beter verdelen. Laat de vloer rusten en betreed deze pas de volgende dag. Sluit deuren en ramen om te voorkomen dat er vervuiling komt in de toplaag.

Dag 4 Topcoating aanbrengen op je gelegde gietvloer

De topcoating breng je aan met een roller. Schuur de ondervloer nog even licht op om oneffenheden e.d. te verwijderen. Stof verwijderen en de topcoating aanmaken volgens de mengverhouding op de verpakking. De topcoat is een watergedragen systeem en heeft een veel langere potlife. Hierdoor heb je meer tijd om de coating aan te brengen. Je kunt doorgaans al het materiaal dat je nodig bent aanmaken voor de vloer. Met een grote roller breng je nu het materiaal aan in een dunne laag van 100 gram per m². Rol nog even na met een extra grote droge roller voor de Finishing-Touch. Dit voorkomt zichtbare banen. Deze profi-rollers zijn verkrijgbaar in onze webshop.

Dag 5 Een transparante topcoating als extra laag voor je gietvloer

Eventueel kun je als allerlaatste stap nog een transparante topcoating aanbrengen.

Neem in ieder geval de tijd om alles goed voor te bereiden als je zelf een gietvloer wilt maken of leggen.

Daarmee valt of staat je resultaat!

 

Voor vragen over ondergrondvoorbereiding of productadvies staan we kosteloos voor u klaar. Bel of mail ons voor advies.

 

 

Maken van een gietvloer
Verdelen giethars met kam of spaan