Hoe maak je zelf een coatingvloer?

Wat is een coatingvloer en hoe wordt deze opgebouwd?

Voordat je zelf een coatingvloer gaat maken is het belangrijk je goed voor te bereiden.

Een coatingvloer is een dunne vloerbare coating of verflaag aangebracht op een ondervloer. Deze ondervloer kan variëren van beton, zandcement of een gips-gebonden ondervloer. Ook kan een coatingvloer aangebracht worden op hout, plaat, linoleum, marmoleum, metaal, tegels, kunststof e.d. Eigenlijk op alle ondergronden waarop hechting kan worden verkregen. Zelfs op glas kan nog een goede hechting verkregen worden met gebruik van een speciale primer. Als je dat wil doen vraag ons dan om advies.

Functies 

Een coating op de vloer heeft meerdere functies, bijvoorbeeld om de vloer te versterken, verfraaien, waterdicht, veiliger en hygiënischer te maken, en om deze eenvoudiger te reinigen. 

Antislip bijvoorbeeld verhoogd de veiligheid, maar ook signaalkleuren en wegbewijzering in parkeergarages en magazijnen hebben een veiligheidsfunctie. 

Toepassingen

Naadloze coatings kunnen bijzonder fraai zijn in bijvoorbeeld woningen, scholen, winkels, magazijnen. Je kunt eindeloos creatieve combinaties maken. Bijvoorbeeld door het mengen van kleuren. Denk daarbij aan een betonlook. Deze zou je zelf kunnen maken door meerdere kleuren te mengen voor het aanbrengen.

Voor een goed resultaat is de basis het belangrijkste. Voor elke coating geldt, zorg voor een goede ondergrond en hechting.

De voorbereiding

De ondergrond voorbereiding bepaalt het resultaat. Dus besteed hier extra veel aandacht aan. Vooral bij een dunne coating zie je alle oneffenheden genadeloos terug. Wil je een glad egaal resultaat zorg dan voor een gladde ondergrond. Of wil je juist een ruige industriële look? Ook hier geldt 80% van het werk zit in de voorbereiding. Het coaten zelf is snel klaar.

Hoe ziet het leggen van een coatingvloer eruit in de praktijk?
 
De ondergrond voorbereiding:

Bij nieuwbouw zie je vaak een zandcement of anhydriet (gips gebonden) dekvloer. Bij renovatie kan het zijn dat je oude vloeren eerst moet verwijderen of dat je over tegels gaat werken. Vaak is het egaliseren van de vloer met egaline of een schrap laag dan een goed idee.

Nogmaals, zorg altijd voor een goede basis. Een goede basis krijg je door goed voor te bereiden. 

Wat is je uitgangspositie? Een bestaande of nieuwe vloer?

Nieuwe vloeren

Ook een nieuwe vloer heeft aandacht nodig. Waar je vooral op moet je op letten bij een nieuwe zandcement-dekvloer of anhydriet vloer is het vochtpercentage. Deze mag maximaal 4% zijn. Te veel vocht zorgt voor onthechting, blazen en loslatende delen. Laat het vochtpercentage bij voorkeur opmeten door een professional. Vaak is de vloerenlegger zelfs bereid dit voor je te doen. Een andere optie is om een vochtmeter te huren of te kopen. Houd in ieder geval minimaal een week droogtijd aan per cm dekvloer!

Een nieuwe vloer moet altijd geschuurd of gestraald worden. Op een nieuwe vloer zit een z.g. cement of gipshuid die verwijderd moet worden. Deze is te zacht of lost op in contact met de primer. Huur een vloerschuurmachine bij de bouwmarkt en schuur de vloer met een korrel 100-120. 

Nadat je al het stof hebt verwijderd ga je de vloer ontvetten. Gebruik bij voorkeur onze OXXY DG. Dit reinigingsmiddel is speciaal hiervoor ontwikkeld. Je vloer is nu klaar om de primer aan te brengen. Let wel op de temperatuur en luchtvochtigheid.

Bestaande vloeren

Bestaande vloeren zijn doorgaans droog genoeg om op te werken. Schuur ook deze vloeren om de slechte toplaag te verwijderen. Daarna stofzuigen en ontvetten met OXXY DG.

Oneffenheden en gaten kun je opvullen met een snelle mortel. Egalisatiemortel (egaline) wordt veel gebruikt om oneffenheden te verwijderen of om over oude tegels aan te brengen.

Ook hier geldt dat hoe beter de ondergrond is, hoe beter het resultaat gaat zijn. Dus zorg voor hechting door schuren, stofvrij maken en ontvetten. 

Voorbereiding

Zorg dat je al het gebruiksmateriaal klaar hebt liggen. Zorg dat je schoon werkt. Geen gebruikte rollers, mengers of emmers gebruiken. Gebruik een weegschaal als je geen hele verpakkingen gaat opmengen. Menginstructie goed opvolgen. Altijd de mengverhouding aanhouden die op de verpakking staat vermeld. Meng met een mechanische menger ongeveer 2 minuten tot een 100% homogene massa is ontstaan. Gooi het materiaal over in een schone emmer en meng nog even goed na. 

 

Een vloercoating aanbrengen

De uitvoering van je eigen coatingvloer

 

Dag 1 primeren

Je hebt alle voorbereidende werkzaamheden hierboven afgerond en gezorgd dat het vochtpercentage van de ondervloer onder de 4% is. De temperatuur van de ruimte ligt boven de 10°C en de vloerverwarming is uitgezet. 

Je gaat nu de APEX² PRIMO aanbrengen. Deze dunne primer is een impregneer welke diep in de poriën van de ondervloer doordringt en deze afsluit. Dit is vooral belangrijk om te voorkomen dat er later luchtbellen ontstaan in je coatingvloer. De eerste laag primer wordt met een roller aangebracht. De droogtijd is ongeveer 12 uur.

Dag 2 coaten

We gaan de coating aanbrengen.  Afhankelijk van de droogtijd kun je eventueel nog een tweede laag aanbrengen. De APEX TURBO op waterbasis droogt snel en kan in meerdere lagen per dag aangebracht worden. Meng zoveel coating als je kunt verwerken binnen de potlife (verwerkingstijd). Voor water gebaseerde systemen betekent dit dat je ruim een uur verwerkingstijd hebt bij een temperatuur van 20°C.  Meng bij voorkeur heel de verpakking op zodat je geen fouten kunt maken met de mengverhouding.

Maak een werkplan. Begin in de verste hoek en werk terug naar de ingang in banen. Houd tegelijkertijd goed de laagdikte in de gaten. Het verbruik zoals voorgeschreven op het productblad in acht nemen. Daarnaast dien je de coating niet te dun en niet te dik aan te brengen. Gebruik eventueel een weegschaal om het verbruik te meten. Gebruik bij voorkeur 2 rollers. 1 roller voor het aanbrengen van de coating. En een grote ‘droge’ roller om na te rollen. Deze droge roller enkel gebruiken om het materiaal goed te verdelen nadat het is aangebracht. Dus hier geen coating mee verwerken maar alleen na-rollen. Aangezien je op deze manier een mooier resultaat krijgt zonder strepen.

Dag 3 de topcoating aanbrengen

De topcoating breng je ook aan met een roller. Schuur de ondervloer nog even licht op om oneffenheden e.d. te verwijderen. Stof verwijderen en de topcoating aanmaken volgens de mengverhouding op de verpakking. De topcoat is een watergedragen systeem en heeft een lange potlife. Hierdoor heb je meer tijd om de coating aan te brengen. Je kunt doorgaans al het materiaal dat je nodig bent aanmaken voor de vloer. Met een grote roller breng je nu het materiaal aan in een dunne laag van 100 gram per m². Rol nog even na met een extra grote droge roller voor de Finishing-Touch. Dit voorkomt zichtbare banen. Deze profi-rollers zijn verkrijgbaar in onze webshop.

Anti-slip

Polypropyleen korrels worden los meegeleverd. Je kunt deze zelf bijmengen. Zo kun je zelf de hoeveelheid bepalen. De korrels drijven in de coating om te voorkomen dat ze bij dikke lagen “verdrinken” . Je kunt deze in de laatste laag aanbrengen voor een ruwer resultaat. Of je brengt het aan in de voorlaatste laag voor een wat softere afwerking.

Snelheid

Dus in maximaal 4 dagen ben je klaar. Sneller kan afhankelijk of je moet egaliseren en de snelheid van je coating.

Neem in ieder geval de tijd om alles goed voor te bereiden. Daarmee valt of staat je resultaat!

Succes!!

Profiyou.com

Topcoating zelf aanbrengen
Doorsnede gietvloer